torstai 9. tammikuuta 2014

Rakkaus, libido ja myyrätTänään (9.1.) Hesarin artikkelissa ´Rakkauden ammattilainen´ psykiatri Matti O. Huttunen avaa rakkauden problematiikkaa, johon suurin osa ihmisten välisistä vaikeuksista hänen mukaansa liittyy. Varmuuden vuoksi painotan, että Fisher-eroseminaari on vertaistoimintaa, ei terapiaa, vaikka saman asian äärellä ollaankin - rakkauden.

Tässä poimintoja jutusta:

”Elämän vietti, libido, on syntymähetkestä lähtien ja läpi elämän olemassa oleva tarve löytää vastavuoroisuutta”, Huttunen siteeraa [Pentti Itkosen ja Eero Rechardtin Thanatos, häpeä ja muita tutkielmia -kirjaa].
Libido on pirullinen. Se on myös halua antautua pidäkkeettömän mielihyvä tavoitteluun. Jos sitä paheksuu, tuhoaa oman elämänilonsa. Mutta jos seuraa viettejään ilman estoja, tuhoaa luultavasti kumppanuuden ja rakkauden.
Tämä on koko elämän tragedia ja helvetti.
Elämme maailmassa, jossa ihaillaan intohimoa ja jalat alta vievää rakastumista, mutta vaaditaan yksiavioisuutta ja uskollisuutta. Psykiatrin mielestä tämä on lähes mahdoton yhtälö. Hän uskoo silti, että ihminen on tarkoitettu biologisesti yksiavioiseksi. Mutta asia saattaa olla muuttumassa.”  

Huttunen perustelee mahdollista muutosta myyrillä. Karuissa olosuhteissa elävät preeriamyyrät ovat uskollisia yhdelle kumppanille. Vehmaammilla tienoilla viihtyvä vuoristomyyrä puolestaan vaihtelee. Toisin sanoen preeriamyyrien pariuskollisuus perustuu pesueen pärjäämisestä huolehtimiseen niukemmissakin olosuhteissa. Kaupungistumisen myötä myös ihmisten käyttäytyminen on muuttumassa: ”Mitä suurempi on päiväkotien ja yhteiskunnan turvaverkko, sitä vähäisempi tarve uskollisuudelle.”

Mutta takaisin rakkauteen.

”Koko länsimainen rakkauskäsitys perustuu siihen, että ihminen tulee kokonaiseksi vasta, kun hän löytää oman parinsa. Siitä syntyy omistamisen halu ja menettämisen pelko. --- Uskon, että onnellisessa parisuhteessa toinen ei ole palanen, joka minusta puuttuu, sanoo Huttunen viitaten Theodor Reikiin, jonka mukaan rakastuminen on itsensä etsimistä.”

Ja vielä sitaatti puhumattomuudesta.

”Uskon, että ihminen voi paremmin, kun hänellä on joku, jonka kanssa voi puhua pelottomasti mistä tahansa. 
On surullista, etteivät ihmiset kykene puhumaan puolisoittensa kanssa monista asioista, vaikka olisi 
kuinka hyvä suhde. ”  

Tervetuloa ryhmään. Puhumaan pelottomasti.

Lue koko juttu > HS 9.1.2014

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti